SMAAKMAKERS

Zonder allerlei bewerkte produkten uit potjes, zakjes en blikjes is het heel goed,
volgens ons nog zelfs nog beter, mogelijk om smaak te geven aan een gerecht. 
Deze smaakmakers zijn puur natuur, zonder allerlei (onnodige) toevoegingen. 
Verschillende producten waarvan wij denken dat het makkelijk is om thuis in de basisvoorraad te hebben.
 

Basilicum

Basilicum

Basilicum is een heerlijke smaakmaker in de keuken. 
Naaste de heerlijke geur, geeft het een aangename smaakboost aan menig (Italiaans) gerecht.

Volgens de overlevering hebben fruitvliegjes een hekel aan BasilIcum;
een plant Basilicum in de keuken zou het fruitvliegjes probleem snel moeten verhelpen. 
Wij kunnen dit niet onderstrepen, maar het advies om standaard een Basilicumplant in de keuken te hebben, juichen wij van harte toe. 

Bewaar Basilicum nooit in de koelkast! Basilicum is een koude gevoelig product.
Wanneer Basilicum te koud wordt bewaard, zal het blad donker tot zwart kleuren
en niet meer te gebruiken zijn. 

Bewaar Basilicum op een lichte plaats, op kamertemperatuur, of in iedere geval warmer dan 15° C. 
Geef de plant van tijd tot tijd een scheutje water, op deze manier gaat de plant verrassend lang mee. 
Wanneer u de plant water wilt geven, zet de plant voor die tijd op een waterbestendige ondergrond. 
€ 2,50
Bekijken
Bosui

Bosui

Na aankoop is bosui, in de koelkast, nog minimaal een dag of vijf te bewaren. 
€ 1,10
Bekijken
Winterpeen

Winterpeen

Winterpeen is onmisbaar in veel gerechten en daardoor onmisbaar in de basis van veel keukens. 
Wij kiezen voor ongewassen winterpeen, dit geeft vaak wat rommel en viezigheid. 
Het grote voordeel van de rommel en viezigheid het zand van de winterpeen geeft, 
is de aanzienlijk langere houdbaarheid. 
Het verschil in houdbaarheid tussen gewassen en ongewassen winterpeen is vaak meer dan een week. 
€ 1,50
Bekijken
Gember

Gember

Naast een onmisbare smaakmaker in de keuken, is gember ook zeer geschikt om thee van te maken. 
Één of meerder stukjes afsnijden en heet water opgieten is genoeg voor een heerlijke kop thee. 
Gember is doorgaans een week of wat te bewaren. 
Bewaar gember, bij voorkeur, op kamertemperatuur in een droge omgeving. 
€ 0,75
Bekijken
Knoflook

Knoflook

Knoflook behoeft volgens ons geen verdere uitleg,
behalve dat onze knoflook wezenlijk verschilt met de knoflook die verpakt in netten wordt verkocht. 
De smaak en kwaliteit van onze knoflook steekt af ten opzichte van de voorverpakte varianten. 
Onze knoflook smaakt zoals knoflook hoort te smaken; na verhitting smaakt ze vol en zoetig. 

Inmiddels is knoflook zo ingeburgerd in onze keuken dat vrijwel niemand het niet gebruikt. 
Bewaar knoflook op kamertemperatuur dan blijft zij 1 tot 2 weken optimaal. 
€ 0,75
Bekijken
Peterselie, krul

Peterselie, krul

Peterselie is een veel gebruikt kruid in de Nederlandse keuken. 
Het is een ontzettend veelzijdig kruid wat prima te bewaren is. 
Na aankoop is peterselie nog zeker een dag of vijf te bewaren. 
Bewaar het in de koelkast in een luchtdichte verpakking. 
€ 1,50
Bekijken
Pijnboompitten

Pijnboompitten

Welke keuken kan nog zonder pijnboompitten?
Vaak als toevoeging in een gerecht,
maar soms ook als essentieel onderdeel zoals in bijvoorbeeld pesto.
Pijnboompitten zijn prima te bewaren op een koele, donkere plaats. 
Bewaar de pijnboompitten in een luchtdichte verpakking, dan blijven ze lang goed. 
€ 3,95
Bekijken
Platte Peterselie

Platte Peterselie

Platte peterselie of bladpeterselie is een variant op de welbekende krulpeterselie. 
Wat uiterlijk betreft wordt het nogal eens verward met selderij, echter de smaak is niet te verwarren. 
Platte peterselie bevat meer etherische olieën dan de krulvariant wat de smaak ten goede komt. 
€ 1,95
Bekijken
Prei

Prei

Prei is een groente die al sinds mensenheugenis gegeten wordt. 
Naast "gewoon groente" is prei ook een onmisbare smaakmaker in meerdere gerechten.
Prei is relatief goed te bewaren in de koelkast, na aankoop tenminste nog een dag of vijf.
€ 1,50
Bekijken
Tijm

Tijm

Tijm is een kruid met houtachtige stengels met blaadjes die een karakteristiek smaak geven. 
Gebruik van tijm alleen de blaadjes, de stelen zijn niet te gebruiken. 
Tijm is in de koelkast minimaal een dag of vijf houdbaar. 
€ 1,95
Bekijken
Uien, Rood

Uien, Rood

Rode uien verschillen in wezen niet veel met de witte uien.
Uiteraard is het uiterlijk vanwege de kleur anders maar qua vorm en dergelijke komt het aardig overeen. 
De smaak van rode ui is milder dan die van de normale ui, 
echter niet zo mild als de smaak van sjalotten. 
Rode Uien zijn doorgaans een aantal weken houdbaar. 
€ 1,50
Bekijken
Uien

Uien

Één van de meest gebruikte smaakmakers in vrijwel iedere keuken is de ui. 
Uien zijn lekker, voedzaam en makkelijk te bewaren. 
Bewaar de uien, liefst zonder verpakking, op kamertemperatuur, liefst iets koeler. 
Uien zijn na aankoop, nog één tot enkele weken te bewaren. 
€ 1,50
Bekijken
Venkel

Venkel

De tijd dan venkel slechts gegeten werd als groente bij de aardappels en het vlees of vis, is geweest. 
Venkel wordt tegenwoordig op vele manieren toegepast en is naast groente ook een serieuze smaakmaker. 
Bewaar venkel in de koelkast, op die manier blijft de venkel zo lang mogelijk vers. 
€ 2,25
Bekijken